Jakov Gerchman
vasemmisto logo
13.06.2021

Helsinki tarvitsee maksuttoman joukkoliikenteen

Ilmastonmuutosta vastaan taistellessa on pyrittävä vähentämään uusiutumattomilla luonnonvaroilla kulkevaa autoilua. Paras keino saada nykyiset autoilijat luopumaan kulkuneuvoistaan on muuttaa joukkoliikenne maksuttomaksi. Näin on, sillä Helsingin raideliikenne kulkee sataprosenttisesti uusiutuvilla luonnonvaroilla. Oletettavissa on, että muukin joukkoliikenne muuttuu tuntuvasti nykyistä ympäristöystävälliseksi lähivuosikymmeninä. Mielestäni on ilmeistä, että ilmainen joukkoliikennematkustaminen saisi ihmiset turvautumaan siihen…

Ilmastonmuutosta vastaan taistellessa on pyrittävä vähentämään uusiutumattomilla luonnonvaroilla kulkevaa autoilua. Paras keino saada nykyiset autoilijat luopumaan kulkuneuvoistaan on muuttaa joukkoliikenne maksuttomaksi. Näin on, sillä Helsingin raideliikenne kulkee sataprosenttisesti uusiutuvilla luonnonvaroilla. Oletettavissa on, että muukin joukkoliikenne muuttuu tuntuvasti nykyistä ympäristöystävälliseksi lähivuosikymmeninä.

Mielestäni on ilmeistä, että ilmainen joukkoliikennematkustaminen saisi ihmiset turvautumaan siihen mieluummin kuin suhteellisesti paljon tämänpäiväistä kalliimmaksi muuttuvaan autoiluun. Ilmasto ja lopulta myös kaikki voittaisivat. Välittömästi maksuton joukkoliikenne toisi helpotusta erityisesti pienituloisten, kuten opiskelijoiden ja eläkeläisten, elämään. He voisivat käyttää normaalisti liikkumiseen käyttämänsä rahat johonkin muuhun.

Rahoittaisin maksuttoman joukkoliikenteen pääosin tietulleilla. Niiden lisäksi HSL saattaisi tarvita kuntaveroista osansa, mutta tuota veroa ei välttämättä tarvitsisi korottaa, sillä Helsinki tuottaa yleensä satojen miljoonien eurojen veroylijäämät. Helsinki on muutamana koronaa edeltävänä vuonna maksanut vuosittain noin 200 miljoonaa euroa HSL:n ylläpitämiseksi. Koko Helsingin seudun liikenteen muuttaminen maksuttomaksi vaatisi monen muunkin kunnan hyväksynnän ja panoksen, mutta niiden osallistuminen ei olisi välttämätöntä, sillä Helsinki voisi kustantaa omista varoistaan nykyisin lipuista kaupunkimme alueella saatavat tulot (koko HSL:n alueella noin puolet kokonaiskustannuksista). Näin kaikki saisivat matkustaa Helsingin alueella liputta, vaikka tulisivatkin kuntarajan takaa.

Julkinen liikenne on jo maksutonta Tallinnassa sekä koko Luxemburgin valtion alueella. Tallinna on lisännyt houkuttelevuuttaan ja vaurastunut, kun siellä on voinut liikkua matkalipuista välittämättä. Luxemburgissa taas on laskettu, että 40 prosenttia maan kotitalouksista tulee säästämään rahaa voidessaan käyttää ilmaiseksi joukkoliikennettä.

Takaisin etusivulle